Geometrija kotača

Geometrija kotača spasit će vam i gume i novčanik. Ako primijetite da vaše vozilo zanosi udesno ili ulijevo kad na jedan kratak trenutak pustite upravljač, dok vozite ravno, morate provjeriti geometriju svojih kotača.

Podesite geometriju kotača, odnosno podesite dijelove prednjeg i stražnjeg ovjesa. Ako vaše vozilo nije ispravno podešeno to može uzrokovati preuranjeno trošenje pneumatika.

Uvijek provjerite geometriju kotača u sljedećim slučajevima:

  • nakon što udarite u nešto
  • ako primijetite neuobičajeno ili nepravilno trošenje pneumatika.
  • ako primijetite da vaše vozilo vuče u stranu
  • kad kupite novi komplet pneumatika i želite da vam traju što dulje.
  • nakon zamjene sastavnog dijela ovjesa ili upravljačkog mehanizma.

 

Geometrija kotača

 

Kako dolazi do toga da se geometrija kotača poremeti?

Geometrija kotača se može poremetiti prilikom udarca u kolnik ili naleta na udarnu rupu na cesti,  u puno težim okolnostima poput prometne nezgode, u kojoj vaše vozilo zadobije udarac, također se može poremetiti geometrija kotača. Kad je geometrija kotača neispravna, rub pneumatika troši se brže što utječe na ponašanje vozila. To može uzrokovati potrebu za zamjenom pneumatika ranije nego što ste to sami planirali.

Ukoliko imate sličnih problema kao što su gore navedeni, obratite se u Gumi Centar d.o.o., sa zadovoljstvom ćemo Vam pomoći! Imate li dodatnih pitanja možete nas kontaktirati i putem naše kontaktne forme.

Share This